Toronto Downtown View

Toronto Downtown View

subota, 4. kolovoza 2012.

Status u Kanadi

Malo sam citao postove na forumu i na fejsbuk stranici, pa sam odlucio ovdje staviti svoj komentar. Naime, vidim da se po netu dosta cesto siri ogromna kolicina dezinformacija, a ljudi se dosta cesto dovode u zabludu.

Prvo i osnovno - postoje dvije osnovne kategorije imigranata u Kanadu:
  1. temporary resident
  2. permanent resident
Temporary resident je osoba koja dolazi u Kanadu na privremeni boravak. Da li je to sa privremenom radnom dozvolom, na studij, ili nesto slicno - nema veze. Bilo kojom vizom tog tipa stjece se u Kanadi temporary residence. Turisticki boravak u Kanadi se NE SMATRA temporary residence, vi ste svo vrijeme boravka u statusu visitora.
Ovisno o tome na kojoj ste vizi u Kanadi, postoje razliciti uvjeti kako prijeci na permanent residence status. Takodjer, ovisno o tome koji posao obavljate kada ste na privremenoj radnoj dozvoli, opet se uvjeti razlikuju. Naravno, i provincija u kojoj boravite postavlja razlicite uvjete na to kako steci permanent residence status.
WH program je program koji je kanadska vlada potpisala za vecim brojem zemalja, a omogucuje mladima iz tih zemalja (razliciti su uvjeti za svaku pojedinu zemlju!) da dodju i rade u Kanadi bez puno razlicitih uvjeta. U biti, namijenjena je da se stvori neki networking, a nakon njenog isteka, mladi bi trebali odluciti da li zele ponovno doci u Kanadu putem neke od "pravih" viza. Zasto pisem "pravih" - zato sto se WH viza smatra kao nesto sto vam nece omoguciti stalno zaposlenje, barem tako citam na forumima i postovima. Da, njezina namjera je da mladi iskuse zivot u Kanadi, medjutim, da se s njom ne moze raditi "pravi" posao je cisti bullshit, pardon my French. Da li cete se zaposliti na "pravom" poslu, a ne kao perac casa, ili nesto slicno, ovisi ISKLJUCIVO i SAMO o vama i koliko ste sposobni. U teoriji, mozete imati i PR i zavrsiti kao beskucnik, ako se nesposobni. Sorry for being brutal, but that's the truth. Price da vas sa WH dozvolom poslodavac nece zaposliti jer se mu neda ulagati u vas jer cete za godinu dana otici su price za malu djecu, jer jedino sto vas poslodavac uopce i pita (makar ni to ne pitaju svi!) je da li trenutno imate dozvolu rada u Kanadi, i eventualno koliko dugo vam jos viza traje, ali to su me osobno pitali jako rijetko. Iako poslodavci u pravilu nemaju pojma o imigracijskom sustavu vlastite zemlje, itekako su svjesni da jako dobar dio radne snage cine imigranti i da postoje razliciti tipovi posloprimaca. Jedino sto morate voditi racuna je da u trenutku zaposlenja imate valjanu radnu dozvolu i da vam SIN nije pred istekom (osim ako se niste prethodno dogovorili drugacije s poslodavcem).
Temporary work permit (privremena radna dozvola) je dokument koji vam omogucuje da radite za poslodavca u Kanadi. U slucaju WH programa to je tzv. otvorena radna dozvola, a u slucaju da vam poslodavac sredjuje LMO, dobivate employer-specific work permit. I u jednom i drugom slucaju radi se o privremenim radnim dozvolama koje imaju rok trajanja. U slucaju WH programa, dozvola ima trajanje od godinu dana, a u slucaju dozvole izdane zahvaljujuci pozitivnom LMO-u, to moze biti ili godinu dana, ili dvije, ili tri.
Da bi poslodavac dobio pozitivan LMO, mora dokazati HSRDC Departmentu kanadske vlade da nijedan Kanadjanin ni trenutni PR ne zadovoljava uvjete natjecaja koji je bio minimalno 2 tjedna postan na jobbank.gc.ca. Navodno (ovo je rekla-kazala) je najteze dobiti pozitivan LMO u provinciji Ontario.

Osim temporary residence statusa, postoji i opcija permanent resident statusa. To je opcija za ljude koji se trajno namjeravaju naseliti u Kanadu, i do pred par godina program je (prema mom misljenju) bio daleko liberalniji nego sto je sad. Postoje dva osnovna nacina kako se stjece PR status:
  1. Federal PR program
  2. Provincial Nominee Program
Federalni PR program se dijeli na par razlicitih trackova, pri cemu treba uzeti u obzir da neki trackovi podrazumijevaju da se prijavljujete izvana (iz svoje maticne drzave), dok drugi podrazumijevaju da se vi vec nalazite u Kanadi. Ovaj drugi se u pravilu podrazumijeva za ljude koji su vec prethodno imali temporary resident status, a sad zele prijeci u permanent resident status. Pisem "podrazumijevaju" i "u pravilu" zato sto to nigdje nije zapisano u kamen, sve dok je vas status legalan. Konkretno, nitko vam ne moze zabraniti da se javite u program skilled worker dok se nalazite u Kanadi, iako je taj program namijenjen za ljude van Kanade, sve dok ste u Kanadi legalno.
Skilled worker program je prvi na listi, i on je namijenjen za ljude koji se prijavljuju izvana, a potrebno je zadovoljiti odredjen broj uvjeta. Originalno nije bilo potrebno imati ponudu zaposlenja, nego je bilo potrebno skupiti odredjen broj bodova, sto je znacilo da ako imate dovoljan broj bodova, mozete se prijaviti za PR unutar Skilled Worker programa. Onda se je to promijenilo, pa su uvedene dvije kategorije SW programa - za one koji imaju AEO (Arranged Employment Offer, ako se ne varam) i za one koji spadaju u listu tzv. deficitarnih zanimanja. Lista deficitarnih zanimanja se je objavljivala svake godine sa 1. srpnja (tada pocinje imigracijska godina, slicno kao npr. fiskalna godina, ne podudara se s kalendarskom godinom), kao i brojem mjesta za svako pojedino zanimanje. Ako ste imali minimalno 1g iskustva u nekom od deficitarnih zanimanja, mogli ste se prijaviti bez AEO u SW program. Od ove godine, tj. od 1. srpnja, SW program je stavljen u moratorij, osim u slucaju aplikanata koji imaju AEO. Dakle, ako imate AEO i dalje se mozete prijaviti unutar SW programa.
Jedna posebna podkategorija unutar SW programa je i za international graduates, ali kako se ta kategorija ne odnosi na vecinu ljudi koje znam, necu je dodatno objasnjavati. Radi se u biti o ljudima koji imaju PhD sa nekog kanadskog sveucilista (ili su odradili barem 2 godine doktorata), za njih je nesto olaksano dobivanje PR-a.

Jedan od najbrzih federalnih trackova je CEC program. CEC je skracenica od Canadian Experience Class i odnosi se na ljude koji su stekli odredjeno radno iskustvo u Kanadi. Da bi se kandidirali unutar CEC programa, prema trenutnim uvjetima potrebno je imati minimalno dvije godine jednu godinu radnog iskustva u Kanadi, i to ISKLJUCIVO unutar 0, A ili B NOC kategorije. To nazalost znaci da ljudi koji ovdje dodju preko WH vize, i rade poslove koji nisu high-skilled occupation, nece na osnovu toga moci traziti PR putem CEC programa.

Ono sto je zajednicko SW i CEC federalnim programima je da se u pravilu trazi visokostrucna radna snaga (high-skilled occupations), u pravilu je to VSS i tehnicka struka (SSS), a manje obrtnicka (UPDATE: pod obrtnicka podrazumijevam zanimanja koja nisu na njihovoj listi, makar postoje i obrtnicka zanimanja koja se smatraju skilled). Da bi se prijavili unutar CEC programa, vase zanimanje MORA biti klasificirano unutar 0, A ili B kategorije prema NOC-u. Jos jednom - nisam siguran za SW program, jer se tamo radi o bodovanju, dok se kod CEC programa radi o DA/NE sustavu.

Osobno bih vecini novopridoslih preporucio jedan od provincijalnih PR programa, s tim da svaka provincija ZASEBNO donosi pravila o potencijalnim aplikantima u program. Mislim da su trenutno najliberalnije provincije za PR program British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Quebec i New Brunswick (od onih koje sam ja procitao), dok definitivno najgora pravila ima provincija Ontario, i puno je lakse u Ontariu se naseliti tako da se dobije PR putem federalnog programa nego preko provincijalnog programa. Ukoliko se namjeravate prijaviti za PNP, vodite racuna da do 1.7.2013. ne trebate dostaviti dokaz o znanju jednog od dva sluzbena jezika (engleski ili francuski), sto ce biti uvjet od sljedece godine.
Koliko znam, od nabrojanih provincija, BC, Quebec i NB trenutno traze ponudu zaposlenja i jos neke uvjete da bi se moglo prijaviti u PNP (znaci, dovoljno je imati ponudu zaposlenja u tim provincijama, nije potrebno imati radno iskustvo u njima!), dok Alberta trazi jednu godinu "staza" u Alberti da bi se moglo aplicirati unutar PNP-a, a Sask mislim da trazi 6 mjeseci. Uostalom, provjerite na stranicama PNP-a za svaku pojedinu provinciju! Alberta ima jedan izuzetak, a to su inzenjerska zanimanja (mislim da se u biti radi o gradjevinarima, tj. ako imate posao u gradjevini, ili ponudu posla, mozete se odmah prijaviti), ali to isto tako provjerite na sluzbenim stranicama!

Takodjer, vrijeme obrade svake pojedine aplikacije se gleda zasebno, pri cemu je potrebno odvojiti provincijalni dio od federalnog dijela. Provincija najcesce odlucuje u roku mjesec-dva da li ce prihvatiti vasu aplikaciju i nakon toga salje vasu aplikaciju na visa office zaduzen za zemlju podrijetla aplikanta. Konkretno, za Hrvate, sve aplikacije koje prodju provincijalnu aplikaciju se salju u Bec na procesiranje. Vrijeme procesiranja provincijalnog dijela aplikacije se moze pronaci na sluzbenim stranicama svake provincije, dok se vrijeme da se obradi federalni dio aplikacije moze pronaci ovdje. Konkretno, CEC federalne aplikacije se obradjuju nekih 15 mjeseci, dok se npr. NB aplikacije obradjuju sveukupno oko 13-14 mjeseci (oko 1 do 2 mjeseca za provincijalnu aplikaciju u New Brunswicku i oko 12 mjeseci za federalni dio aplikacije). Naravno, vrijeme moze biti i manje, ovo je neki prosjek.

Takodjer, vazno za napomenuti je da, ako vam provincija prihvati nominaciju, tj. provincija vas nominira za PR, dobit cete tzv. nomination certificate, sto vam moze pomoci u dobivanju ili produzenju radne dozvole. To konkretno znaci da, u slucaju da ste se prijavili u PNP i vasa aplikacija je prihvacena, provincija ce vam izdati nomination certificate kojeg mozete koristiti prilikom predaje molbe CIC-u za produzenje ili izdavanje nove radne dozvole. To moze biti izuzetno korisno ako vam je npr. WH viza pred istekom, a dobili ste pozitivno rjesenje provincije, jer u tom slucaju se sa NC-om javljate u CIC i oni ce u pravilu na osnovu toga odobriti izdavanje NOVE ili produzenje POSTOJECE radne dozvole. S obzirom da se WH dozvola ne moze produziti, trebali bi izdati novu radnu dozvolu, koja ce u tom slucaju biti vezana za poslodavca koji vam je dao ponudu zaposlenja s kojom ste se uopce i prijavili u PNP! Samo napomena: dobivanje NC-a NE GARANTIRA 100% da ce vam CIC izdati radnu dozvolu, s obzirom da se PNP nominee status dobiva na provincijalnom nivou, a radna dozvola se izdaje od strane CIC na federalnom nivou. Koliko sam citao po forumima, najcesce CIC postuje odluku provincijalnih vlasti o dodjeli NC-a, pa i oni onda izdaju radnu dozvolu, ali jedno ne povlaci automatski drugo!


Ako uspijem dobiti posao u jednoj od ovih "liberalnijih" provincija, prijavit cu se u PNP (go McCain Foods! :D), a u suprotnom cu polagati nade da ce se federalni CEC program promijeniti sa sljedecim imigracijskim ciklusom i da ce biti dovoljna godina dana radnog iskustva u Kanadi.

Vrucina, sparina, neuzivancija

Znam da ova zadnja rijec u naslovu posta ne postoji, ali savrseno opisuje moje trenutno stanje. Ovdje je trenutno oko 30 stupnjeva (6:20PM), kaze da je vlaznost zraka oko 59%, makar bi ja rekao i vise od toga, a osjecaj je kao da je 40 stupnjeva. U stanu vjerojatno i vise.
Uostalom - pogledajte:
Trenutno s(r/t)anje u Torontu
No, dosta jadanja s vremenom. Za dva mjeseca cu tuliti sigurno negdje za ovim jer ce biti temperatura u minusu. Ali ja si nemrem pomoci :)

Ovaj tjedan je bio nadasve interesantan. Imao sam par razgovora za posao, u biti svaki dan sam pricao s nekim oko nekog drugog posla. Cini se da se isplatilo poslati sve one silne zivotopise, jer su me fakat dosta zvali. Doduse, jos nijedan nemam nista nacisto, ali ipak, da samo jedan upali, vec je dobro.

Prvi vazniji razgovor ovaj tjedan obavio sam sa HR iz McCain Foods. To su oni u New Brunswicku, posao je za 10, ali vidjet cemo da li ce se javiti sljedeci tjedan.
Zena s kojom sam razgovarao iz HR-a je jedna od najugodnijih sugovornica s kojima sam imao prilike pricati. Dosta je putovala po Europi, pa je tako bila i u Lijepoj nasoj, i to jedno vrijeme, bila je u Istri i jako joj se dopala. Mislim da je rekla da je bila u Porecu. Osim toga mi je rekla da je bila i u Francuskoj jedno vrijeme na studiju, mislim da je rekla godinu dana, a jednu godinu je bila i u Bugarskoj. I da, voli burek :)
Razgovarali smo nekih sat vremena, pa smo morali prekinuti jer je imala drugi sastanak ugovoren, a nastavili smo jos drugi dan, takodjer smo pricali 1h :) Uistinu mislim da sam ostavio dobar dojam, ali vidjet cemo. Volio bih da ovo upali jer NB ima savrsen imigracijski program (PNP), a osobno mi ne bi smetalo zivjeti u maloj sredini. Takodjer, pogodnost je sto imaju neku lokalnu banku i bez obzira na to sto nemas vrazji credit history u Kanadi, dogovor je banke i tvrtke da se svim zaposlenicima koji su full-time izdaje kredit za kupnju automobila i opremanje stana, s obzirom da su ipak prilicno remote u odnosu na ostatak civilizacije :) Jos mi je puno toga napricala lijepog o firmi, ali o tom potom :)

Drugi razgovor koji sam obavio je bio s likom iz Amazona. Nazalost, ono sto je trebao biti intervju se na kraju preokrenulo u kviz-ispitivanje, na koje ja jednostavno nisam bio spreman. Nisam bas najsretniji kako je to proslo, ali i veca cuda su se desila. Ne polazem nikakve nade u ovo, a citao sam kasnije da je opcenito njihov selekcijski proces dosta brutalan opcenito, pa jbg, barem sam dosao do intervjua :)

Treci intervju sam imao putem telefona s zenom iz jedne firme u Mississaugi, radi se o poziciji pre-sales engineer for Cisco products, to mi se cini OK, ali vidjet cemo. Sljedeci tjedan imam F2F intervju kod njih, pa cemo vidjeti. Zao mi je samo sto sam bubnuo relativno malu placu da trazim, jer sam kasnije vidio da pre-sales inzenjeri ipak imaju vece place. Nevermind, ne treba trcati pred rudo.

Osim toga zvali su me i neki recruiteri za druge pozicije, vecinom za contracts, od toga vjerojatno nista, ali zivi bili pa vidjeli. I to sve u jednom tjednu. U Hrvatskoj nazalost nisam bio u poziciji da primim ijedan poziv u 14 mjeseci. Go figure.

Ako prezivim sljedecih par dana ove sparine, u ponedjeljak smo dogovoreni da idemo na safari u okolicu Hamiltona. Pravi pravcati safari. Stavit cu naravno i slike kada i to cudo vidim :)